27-09-2017

Mangroves in het Haringvliet?

Op 19 september gingen zeven studententeams de uitdaging aan om mee te denken met het Droomfondsproject om van het Haringvliet een aantrekkelijke toegangspoort te maken. Inhoudelijk hadden de teams zich al voorbereid. Nu konden ze ter plekke kijken, met experts praten en hun eerste ideeën toetsen.  In oktober werken ze dit verder uit. We zijn benieuwd naar de inzendingen!

Het hoofddoel voor het project is om geïnspireerd te worden door nieuwe ideeën, die tot stand zijn gekomen door kruisbestuiving tussen studenten en experts met een diversiteit aan achtergronden. De studenten zijn afkomstig van vijf verschillende opleidingen (business & management, climate studies, ruimtelijke ordening, landscape management, environmental sciences). Onder de experts waren naast vertegenwoordigers van het Droomfonds, Delta Talent en de opleidingen ook Tom Kools van de natuurverdubbelaars en Coerd de Heer van de Menheerse Werf.

Delta Talent op weg naar de Haringvlietsluizen

Geholpen door het onverwachts geweldige weer werd een bezoek gebracht aan de Haringvlietsluizen, was er een excursie door Kwade Hoek en een spectaculaire boottocht op het Haringvliet . Er werden knelpunten aangestipt en uitdagingen genoemd. Zoals de bereikbaarheid (met OV vanuit Rotterdam niet zo best), de slechte connectie van Haringvliet met het achterland, de wens om vanuit een hoog punt het gebied te kunnen overzien, de vraag om een breder publiek te bereiken, enzovoort.

Delta Talent bij de Menheerse Werf

Een deel van de dag vond plaats op de Menheerse Werf in Middelharnis, waar ook gewerkt werd aan de opdracht. Hoe zorg je nu dat het Haringvliet een aantrekkelijke toegangspoort wordt, waar mens, natuur en economie elkaar versterken? Welke uitstraling moet het project in de toekomst hebben? "Durf te dromen, en blijf niet hangen bij wat er nu al haalbaar is!", was hierbij de aanmoediging. Het begon al aardig te borrelen bij de studenten. Zou je de sfeer van een mangrovebos kunnen creëren?Of een kabelbaan aanleggen over het Haringvliet? Een soort Scheveningen aan het Haringvliet? Flamingo's als boegbeeld? Of toch liever zeehonden? De studenten gaan hiermee verder aan de slag. De resultaten volgen in oktober.