22-09-2016

Themadag Haringvliet

Een "mud run", huisjes met een glazen dak zodat je de sterrenhemel kunt zien, een zandstrand op het eiland Tiengemeten... Genoeg inspiratie tijdens de Delta Talent Themadag Haringvliet op 21 september. Studenten werd die dag gevraagd om ideeën te leveren over hoe ecologie en economie elkaar kunnen versterken rond het Haringvliet. Er deden zo'n vijftig studenten aan mee, voornamelijk vierdejaars studenten toegepaste biologie van de HAS Hogeschool uit Den Bosch.

De vraag kwam van de partners van het Droomfonds Haringvliet: Wereld Natuur Fonds, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland en ARK Natuurontwikkeling. Die organisaties werken samen aan een natuurlijker Haringvliet, waar mensen volop van kunnen genieten.

Na een tocht met de waterbus over het Haringvliet, een rondleiding op het eiland Tiengemeten en toelichtingen van Marius Brants van het Wereld Natuur Fonds, Paul Rutten van de Vogelbescherming, Mark Mandenmakers van Natuurmonumenten en Wouter Kersten van Delta Talent gingen de studenten in groepjes aan de slag met de vraag welke nieuwe economische kansen het Haringvliet biedt.

Themadag Haringvliet

De resultaten werden aan het eind van de dag aan de aanwezige experts gepresenteerd. Om er nog maar een paar te noemen: maak van Tiengemeten een schiereiland, lekker bereikbaar! Bouw een jachthaven, organiseer cruises, safaritochten, laat kinderen zelf ingrediënten verzamelen voor een lekkere maaltijd, of een luxe variant met topkok, gebruik virtual reality, om bijvoorbeeld in het verleden en in de toekomst te kijken, organiseer spannende spelen zoals "escape island" (speelnatuur voor jongeren en volwassenen!), koop beroepsvissers uit door een premium op de vispas.